Jdi na obsah Jdi na menu
 


<bgsound src="/file/3/moje_hudba.mp3" loop="infinite">

Modré oči

 

Brokolice na česneku a tofu s kuskusem na kari

Suroviny:
Brokolice, česnek, tamari, olej, kuskus, kari,

Příprava:
nejprve si připravíme kuskus. Na lžíci oleje orestujeme ¾ hrneku opláchnutého a okapaného kuskusu a na oleji restujeme 3 minuty, pak zalijeme vodou ½ cm nad kuskusem, osolíme, okořeníme kari, přivedeme do varu, zamícháme, vypneme sporák a pod pokličkou necháme dojít.
Na oleji orestujeme cca 5 až 8 min., nejprve pevné části brokolice nakrájené na kostičky, osolíme a přidáme na plátky nakrájený česnek, necháme zesklovatět a pak přidáme brokolici nakrájenou na drobné růžičky a na kostičky nakrájené uzené tofu. Restujeme max. 5 min. na středním plameni a hlídáme česnek, aby se nepřipálil a tím nezhořkl. Poté zakápneme tamari a dosolíme.

 

Fazole po námořnicku

Suroviny:
Červené fazole, rajčatové pyré, sůl, domácí kořeněná klobása, cibule, 1 lžička třtinového cukru, šťáva z půlky citrónu, na ozdobu kadeřavý salát, rajče, sůl

Příprava:
Propláchnuté fazole necháme přes noc namočené. Na oleji zpěníme cibuli a nakrájenou klobásu. Je důležité, aby byla kvalitní, bez chmických E a ostatních škodlivých přísad. Cibuli i klobásu opečeme, přidáme rajčatové pyré a scezené fazole, vše orestujeme, zalijeme vodou a vaříme do měkka. Uvařené fazole osolíme a dochutíme cukrem a citrónem. Na talíři přizdobíme salátem a rajčetem.

 

Zapečené brambory se špenátem

Suroviny:
Brambory, kmín, špenát, vejce, sůl, pórek, sezamový olej

Příprava:
Oloupané brambory nakrájíme na plátky a dáme do pekáčku vyloženým pečícím papírem, osolíme a okmínujeme. Přidáme vrstvu listového špenátu (je lepší listový špenát, než-li protlak), osolíme, přidáme pórek nakrájený na kolečka a završíme opět bramborami, opět osolíme, okmínujeme a lehce pokapeme sezamovým olejem. Ve vodě rozmícháme 2 vajíčka a zalijeme. Necháme zapéct doměkka.

 

Losos s bramborem

Suroviny:
Brambory, kmín, sůl, losos, citrón, olej, petržel

Příprava:
Oloupané brambory osolíme, okmínujeme a uvaříme.
Na pánvi rozpálíme olej a vložíme porce lososa, který osolíme a opečeme ze všech stran. Při dopékání lososa polijeme ½ šťávou z půlkou citrónu. Na talíři dozdobíme petrželkou.

 

Obědy pro modrooké

Zbývající jídla k obědu místo masa nahradíme vajíčkem, tofu, přírodním sýrem.
Suroviny vhodné pro modrooké:
(listová zelenina, petržel, sušené fíky, špenát, brokolice, celer, zázvor, fazole, kukuřice, cibule)
maso (losos, tuňák, pstruh, vejce, krůtí maso
přílohy ( rýže natural, pohanka, brambory)